Pagina's

woensdag 7 januari 2015

De charme van je darmen.

Wat hebben een stuk taart, Harry Potter, de anticonceptiepil en lactose-intolerantie  met elkaar te maken? Goede vraag. Eigenlijk een heleboel. De connecties hiertussen worden beschreven in het boek : De mooie voedselmachine. 

Ik kwam eigenlijk per ongeluk bij dit boek uit. Ik was op zoek naar een nieuw kookboek. Toevallig stond dit boek als een van de eersten op de pagina en het zag er vrolijk uit. Niet wetende dat het eigenlijk een informatief boek is (en dus geen receptenboek) heb ik hem besteld. 
Het boek bestaat uit drie grote hoofdstukken waarin de complete werking van de darmen behandeld wordt.  In het eerste deel wordt beschreven hoe de darmen er uitzien en wat precies de functie ervan is. Hier staan een hoop leuke feitjes in zoals: Hoe poep er uit hoort te zien, de functies van boeren en scheten en de verschillende manieren van het zitten op het toilet.

In het tweede deel wordt uitgelegd hoe de darmen zelf in elkaar zitten. Hoe de vertering van voedsel al begint in de mond tot aan het moment dat het je lichaam weer verlaat. Ook wordt er ingegaan op het zenuwstelsel van de darmen. Hier lees je ook waarom het beter is om die afhaal frites en hamburger wat vaker te laten staan. Hoe het komt dat je zure oprispingen krijgt en waarom zwangere vrouwen er meer last van hebben. Ook worden hier allergieën en darmziektes uitgelegd.


In het laatste deel wordt er beschreven wat de functie is van alle bacteriën die in de darmen leven.

Een zeer grappig, vrolijk en vooral informatief boek. Hier staan geen kant en klare gerechten in. Wel staan er hier en daar tips tussen bij bepaalde problemen die voorkomen bij de spijsvertering.

Giulia Enders ( 1990) heeft haar studie geneeskunde bijna afgerond. In Duitsland is haar boek een hit: er zijn in een halfjaar meer dan 800.000 exemplaren van verkocht. Het boek is geïllustreerd door haar
zus Jill.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten